Cases

Automatisatie garage + technische ruimte zwembad

Een onderdeel van deze domotica installatie betreft de automatisatie van het zwembad. 

Aangezien er hiervoor een pomp moet worden aangestuurd aan verschillende snelheden dmv een frequentieregelaar, is de aansturing via plc hier uitermate geschikt en de beste oplossing. 

In combinatie met een display (HMI) kan dit ook grafisch worden weergegeven en bediend. Het display kan bovendien ook worden bediend via telefoon, tablet of PC.

Remote access en lokale bediening voor Atex unit

Een klant heeft een mobiele machine gebouwd om te kunnen verhuren. De machine zal in een Atex zone II omgeving geplaatst worden. De elektrische kast van deze machine wordt dus speciaal gebouwd zodat een eventuele explosie binnen de kast moet blijven.


Er stelden zich 2 problemen:

* Hoe kunnen we de machine bedienen aangezien er geen display (HMI) kan worden ingebouwd?

* Hoe kan men productiegegevens raadplegen vanop kantoor?


Oplossing:

De kast werd voorzien van 2 Atex antennes, een antenne voor WIFI en een antenne voor 3G.

De Siemens plc is verbonden met een WIFI access point en een remote access module.

De operator kan de machine bedienen via het WIFI access point dmv een ATEX tablet of smartphone. Bediening kan overigens ook vanop een PC aangezien de bediening via de browser verloopt.

De klant kan de productiegegevens historisch raadplegen via een 3G verbinding naar het internet. De machine kan via deze 3G verbinding overigens ook bediend worden.

Controle dmv barcode scanner

De klant heeft een machine om olie te reinigen. Men moet er echter zeker van zijn dat het gekoppelde olievat de het juiste olietype bevat en dat het logistiek nummer overeenstemt met de daarvoor gereserveerde barcodes uit de database. 


Oplossing:

De Siemens PLC communiceert via profinet met een Datalogic barcode scanner. 

Wanneer het olievat leeg is, verschijnt er een storingsmelding en wordt de machine gestopt. De machine kan pas weer gestart worden wanneer de machine operator de barcodescans uitvoert en deze in het plc programma worden vergeleken en goedgekeurd.


Dit reduceert de kans op fouten aanzienlijk en beperkt daardoor dus de downtime van de machine.